Virtuaalinen melontaretki Kiskonjoella

Reittikuvaus halki Salon sisävesien

Enäjärvi – Särkisalo

Enäjärvi/ Sipilän uimaranta

Reitin lähtöpaikka sijaitsee entisen Suomusjärven kunnan alueella. Sipilän uimarannalla. Kirkasvetinen Enäjärvi tarjoaa kaunista järvimaisemaa ja irrottaa sinut mukavasti arjen melskeestä heti alkutaipaleella. Enäjärven keskellä sijaitsee kaupungin omistama Ruissaari, jossa puucee ja nuotiopaikka tauottelua varten. Enäjärvi on varsin laaja järvi ja puolet siitä on Lohjan kaupungin puolella.

salmi
Salmen kapeikko.

 

Salmi silta Ruissaaresta lounaaseen jatkuu reitti kapeaa jokimaista salmea pitkin alittaen Salmi sillan. Salmi sillan vieressä on myös liuska veteen asti eli erinomainen laskupaikka mikäli haluaa aloittaa retkensä eri paikasta. Salmen jälkeen järvi hieman taas avautuu ja tärkeää on pysytellä koko ajan idän puoleisen rannan tuntumassa, koska muuten ajautuu helposti järven päähän umpikujaan. Eli rantaa myötäillen tehdään lähes neulansilmämäinen mutka vasempaan kohti pohjoista. Reilun kilometrin jälkeen käännetään taas itää kohden tehden taas neulansilmämäinen käännös kohti lounasta. Tässä kohden alkaa järvi taas kaventua huomattavasti.

Lauttavesi
Nyt aletaankin olla Karjalohjan puolella ja lahdenpohjukassa ennen jokiosuutta sijaitsee Karjalohjan kunnan ylläpitämä levähdyspaikka, jossa nuotiopaikka ja puucee.

Torppi/Juankoski
N. 1 kilometrin jokimelonnan jälkeen saavutaan Juankoskelle jossa pitää rantautua joen itäpuolelle (vasen puoli) ja jatkaa matkaa kantaen. n. 200 metrin kanto-osuus kulkee koskea myötäilevää polkua pitkin. Polku on vaikeakulkuinen jarinneviettää jyrkästi koskeen päin. Tässä kohtaa pitää ollavarovainen, ettei kanootti luiskahda alas. Myös pienien lapsien on syytä olla varovaisia. Ohessa kuvia Juvankosken polulta.

myllyjoki2
Myllyjoki

 

myllyjoki1
Virtaus on keskellä kesää rauhallista Myllyjoella. Lähenevä koski jo kohisee ilmoittaen, että pian on melottava rantaan joen vasemmalle puolelle.

 

juvankoski1
Ennen saapumista Nummijärvelle on kannettava kalusto ohi jyrkkärantaisen Juvankosken.Kantomatka on noin 150 metriä.
juvankoski2
Jyrkällä rantapolulla on oltava varovainen, ettei kanootti luisu kanjoniin.

juvankoski3 juvankoski4

 

Nummijärvi/Raatosaari
Kosken jälkeen on pieni pätkä jokiosuutta, jonka jälkeen saavutaan Nummijärvelle. Järvi kannattaa ylittää lounaan suuntaan. Puolessa välissä järveä tulee kohta, jossa näkyy pitkä niemi joka pitää ohittaa niin, että se jää pohjoispuolelle. Etelä puolella näet raatosaaren, joka on saanut nimensä sinne haudattujen lehmien mukaan.

sikajarvi
Nummijärven jälkeen saavutaan Sikajärvelle. Matalan veden aikana Sikajärvestä lähtevä laskuosuus on heti sillan kohdalla matala.

 

karkelan raitti2
Kärkelän koskiosuudet on kuljettava teitä pitkin läpi kauniin ruukkikylän. Tälle osuudelle kannattaa varata kanootin kuljetuskärryt sillä matkaa Kärkelän alasillalle kertyy lähes kilometri.
paja
Kärkelän vanha paja on rakennettu jo 1700-luvun lopulla.

 

koski3
Kärkelän koski

 

Kärkelän koski
Reitti jatkuu Raatosaaresta lounaaseen ja kapenee lahdenpohjukaksi, jonka pohjalta jatkuu Kärkelänjoki. Pienen jokiosuuden jälkeen ala valmistautua rantautumiseen sillä edessäsi on kohta Kärkelänkoski. Ennen patoa näet rantautumispaikan joen eteläpuolella. Varo ajautumasta patoon eli pysyttele rannan tuntumassa eteläpuolella. Tästä rantautumispaikasta on suhteellisen pitkä siitymäreitti. Reitti kulkee seuraavasti: Koskentietä n. 500m, jonka jälkeen käännytään oikealle Kärkeläntielle, jota jatketaan sillan yli vasemmalle n. 500m. Kanoottikärryjen käyttö suositeltavaa. Laskupaikka Kärkelänjokeen on sillan kupeessa oikealla puolella. Alueella on vanha ruukkikylä ja paljon loma-asutusta eli kunnioitathan pihapiirejä ja mökkirantoja välttämällä niitä.

Kurkelan kyläranta
Kärkelän joen jälkeen tulet Kurkelan järvelle, jonka luoteiskulmasta reitti jatkuu Kurkelanjokea pitkin. Joen alkupäässä on Kurkelan kylän yhteisranta, jonka laiturilla voit käydä lepäilemässä.

Louhelan isotupa
Louhelan isotupa

laavu

Louhela
Kurkelanjoen puolessa välissä on mahdollisuus pitempäänkin levähdykseen Louhelan majoitustillalla jossa on laavu sekä kanootin vuokrausta.

Toijan ranta
Matkan edetessä Kurkelanjoki muuttuu Uitmuksenjoeksi ja alat pikkuhiljaa lähestyä Toijan keskusta. Uitmuksen historiallisen sillan jälkeen oikealla puolellasi näkyy Toijan veneranta, josta pääset näppärästi tankkaamaan retkitarpeitasi.

Pappilanniemi/Kiskon kirkonkylä
Toijan rannasta hieman eteenpäin itäpuolella on pitkä Pappilanniemi, jossa ensin tulee vastaan taukopaikka nuotipaikalla ja puuceella varustettuna.

Aijalan silta
Kirkkojärven eteläpäässä järvireitti vaihtuu jälleen jokireitiksi ja joen alkupäässä on Aijalan silta, jonka vieressä liuska josta helppo joko laskea tai nostaa kanootti vesille. Erinomainen etapin aloitus tai lopetuspaikka.

slussi

Slussin pato
Parin kilometrin päästä Aijalan sillalta saavutaan Kosken kartanon alueelle ja sen ensimmäiselle padolle. Slussin sulku on melko vaarallinen virtapaikka ison veden aikaan eli tarkkaile joen pohjoispuolta jotta havaitset rantautumiskyltin riittävän ajoissa. Pysyttele myös riittävän lähellä rantaa, jotta tarvittaessa voit rantautua nopeasti. Varsinainen rantautumispaikka on joen eteläpuolella. Tässä kohden ei kantamista ole kovin paljon riippuen toki oletko joutunut virtaavan veden vuoksi rantautumaan aikaisemmin. Slussin padosta alkaa myös erityiskalastusalue joten jos olet kalamies muista hankkia tarvittavat luvat.

Kosken kartano
Slussista seuraava sulku tulee Kosken kartanon kohdalla. Pato on helppo havaita hyvissä ajoin ja rantautumispaikka sijaitsee pohjoisrannalla. Kanto siirtymää on 500m. Laskupaikka sijaitsee Kosken voimalan alajuoksulla.

 

saarenjärvi

Saarenjärvi
Jokiosuus vaihtuu jälleen järveksi Saarenjärven kohdalla. Saarenjärvi on melko lailla umpeen kasvanutta vesistöä. Lisäksi yläpuolella olevien sulkujen asetukset vaikuttavat järven vedenpintaan. Matalan veden aikana kannattaa varautua kanootista poistumiseen ja kahlaamiseen melko ikävässä ruovikossa. Tämä siis Saarenjärven alkupäässä. Muutoin järvi on kyllä helposti melottavassa kunnossa.

Latokartano
Natura-alueella sijaitseva Latokartanonkoski on yksi reitin hienoimpia luontokohteita. Koski on myös padottu ja näin ollen on varauduttava kantamiseen. Rantautumispaikka on hieman ennen patoa pohjoispuolella. Pysy rannan tuntumassa ja varo ajautumasta sulkuporttiin. Rantautumispaikasta lähtee polku ylös. Polun päästä voit kääntyä oikealle mikäli haluat Hästön tien varteen. Polkua voi myös jatkaa suoraan eteenpäin koskea mukaillen. Alueella on asutusta joten kunnioitathan jälleen yksityisyyttä. Laskupaikka sijaitsee n. 500 metrin päässä rantautumispaikasta. Latokartano on myös yksityinen kalastusalue. Lupia saa Perniön ABC-huoltamolta.

Leipyöli/Heikkilän silta
Jokireitti jatkuu ja pikkuhiljaa alkaa myös levenemään johtuen lähestyvästä merestä. Matkan varrella kannattaa pistäytyä Leipyölin maatilamatkailutilalla. Tarjolla on majoitusta, kokous- ja ruokapalveluja sekä monenlaista aktiviteettiä. Leipyölistä parin kilometrin päässä on Heikkilän silta jossa helppo nostaa kanootti vedestä tai laskea.

Särkisalo
Heikkilän sillalta jokiosuutta ei ole paljoa enää jäljellä ennen kuin se laskee mereen. Särkisalon palvelut saavuttaaksesi on meriosuutta n. 5 kilometriä Särkisalon kylärantaan. Särkisalon ympärillä on kattava valikoima eri palveluja, mm. Ylöstalon Matkailutila, Länsitalo/Lomahuvila Koivula, KP-Group.